KUUSENHOITO-OHJEET

  1. TARKASTUS
    Ostettavan kuusen yleiskunnon voi tarkastaa muutamalla asialla hyvin helposti:
    - Ensiksi katso väri; sen pitää olla tasaisen tumman vihreä latvasta juureen saakka.
    - Kokeile tuoreus neulastestillä; vedä kevyesti oksan neulasia vastakarvaan ja kopsauta kuusta lattiaan jos VIHREITÄ neulasia varisee REILUSTI, tällöin kuusi on kuivahtanut eikä ole pitkäikäinen.
    - Rusehtavien neulasten tippuminen kuuluu asiaan, sillä neulaset eli kuusen lehdet uusiutuvat koko ajan.

  2. SULATUS
    Pakkassäällä sulatus täytyy tehdä maltillisesti; kaksi yleisintä virhettä tehdään jos jäätynyt kuusi tuodaan suoraan huoneen lämpöön.
    - Kuusen neulaset turpoavat nopeasti ja rakenne rikkoutuu ja neulaset kuivuvat nopeasti.
    - Rungon sulaminen kestää kauemmin kuin neulasten joten jos neulaset sulavat ja runko on jäässä niin neulaset eivät saa vettä ja kuivuvat nopeasti.
    Jäinen kuusi pitää sulattaa pikkuhiljaa, ensiksi viileään tilaan sulamaan ja heti laitetaan vesiastiaan/kuusenjalkaan sillä heti kun kuusen kapillaari/vedenkierto alkaa toimimaan vettä pitää olla heti saatavilla, muuten runko kuivahtaa ja neulaset kuivuvat välittömästi.
    Jos vileää tilaa missä sulattaa kuusta ei ole saatavilla, niin vie kuusi pesu/kylpyhuoneeseen, jossa laita kuusi vesiastiaan ja suhkuta kuusen runkoa ja oksia kylmällä vedellä kunnes runko ja neulaset ovat sulaneet.
    Tämä toimii hyvin kun vain malttaa suihkutta kuusta riittävän kauan.
    Näin kun tehdään niin saadan nauttia Joulukuusen aromista ja tunnelmasta pitkään aina loppiaiseen saakka ja pidemmällekin.

  3. SAHAUS
    Uuden imupinnan sahaus TEHDÄÄN AINA Joulukuuselle.
    Sahaa 1-2 cm:n kiekko kuusen tyvestä ja muista että kuusen kuorta EI SAA VEISTÄÄ, sillä se estää kapillaaria/vedenkiertoa kuusen sisäkuoressa jolloin neulaset eivät saa vettä ja alkavat karista ja kuivua.

  4. KUUSENJALKA
    Siihen kannatta investoida sillä iso, 2-2,5 metriä korkea kuusi käyttää vettä ensimmäisen vuorokauden aikana jopa 2-3 litraa, joten 3-4 litran säiliöllä varustettu kuusenjalka on hyvä valinta. Meiltä saat laadukkaat ja sopivat kuusenjalat, lue lisää täältä.

  5. SIJAINTI
    Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi pattereista, uunista, takasta tai muusta lämmönlähteestä.
    Mitä viilempi paikka sitä paremmin kuusi pärjää ja neulaset eivät karise ja kuivu.

  6. KUUSI PALKITSEE HOITAJANSA
    Hyvin hoidettu joulukuusi luo aitoa jouluntunnelmaa ja on kaunis sekä pitää neulasensa jopa kaksikin kuukautta.
    Hyvin hoidettuna alkaa kasvattamaan kerkkää/uutta kasvustoa joka tuo joulun raikkaat aromit kotiin pitkäksi aikaa.

  7. VINKKI
    Kuusen hävittäminen käy helposti esim. katko kuusenoksat oksasaksilla suoraan jätesäkkiin niin ei neulaset varise ympäri kotia ja ole kiusana pitkään.